loading...
شیمی پیام نور
آخرین ارسال های انجمن
فاطمه نادی بازدید : 2790 چهارشنبه 11 آبان 1390 نظرات (0)

تقلب در انواع روغن ،عسل،ادويه ها،زعفران،فلفل،خردل،سرکه،آبلیمو،رب گوجه فرنگي،فرآورده های گوشتی،گوشت قرمز،ماهی،مرغ

 

برای مشاهده کامل متن لطفا به ادامه مطلب مراجعه کنید.

 

ََتقلب در انواع روغن :

متقلبين، روغن حيواني را با انواع روغن گياهي مانند روغن ذرت، روغن سويا، روغن پنبه دانه، روغن آفتابگردان،روغن مغزهاي خوردني مخلوط کرده و به فروش مي رسانند و اين کار با توجه به اينکه روغن هاي حيواني در بسته هاي استاندارد به بازار عرضه مي شوند، کار بسيار ساده اي است.

مورد ديگر تقلب در روغن ، مخلوط کردن روغن دنبه و پيه به روغن هاي حيواني و حتي روغن هاي گياهي است.

 

تقلبات در روغن زيتون  :                                                                                                                    

روغن زيتون به دليل قيمت و ارزش بالاي تغذيه‌اي ، گاه به صورت تقلبي با روغن‌هاي معمولي و کم ارزش مخلوط و به بازار عرضه مي شود. به همين منظور در طول سال‌هاي متمادي تحقيقات قابل توجهي در هر يک از زمينه‌هاي ممکن در مورد روغن زيتون انجام شده است . با اين حال تشخيص روغن اضافه شده به روغن زيتون معمولاً به آساني انجام نمي ‌شود چرا که گاهي روغن اضافي را طوري انتخاب مي ‌کنند که هيچ تغييري در شاخص‌ها (عدد يدي ، عدد صابوني ، تغيير ضريب شکست نور) به وجود نيايد.

افزودن روغن‌هاي ارزان ‌تر مانند روغن ذرت ، روغن‌هاي هيدروژنه و جامد، همچنين روغن زيتون تصفيه شده ( که مصرف خوراکي ندارد) و روغن تفاله ي زيتون به روغن زيتون بکر ، اغلب به عنوان تقلب در روغن زيتون محسوب مي شوند . اكثر روغن‌هاي زيتون تقلبي است.

 

تقلب در عسل  :          

                                                                                                    

عسل طبيعي حاصل از زنبور داراي بهاي بالايي است و برعکس موادي مانند گلوکز مايع که از کارخانه هاي نشاسته و گلوتن به دست مي آيد، به مراتب ارزان تر مي باشد که اين ماده داراي ويژگي هاي ظاهري کم و بيش شبيه عسل است. به همين جهت افراد سودجو گلوکز مايع را با مقداري اسانس عسل، موم و رنگ مخلوط کرده و به جاي عسل به بازار عرضه مي دارند.

تقلب در عسل ممکن است با اضافه کردن شکر و گلوکز مايع به مقداري عسل طبيعي انجام گيرد.

نوع ديگر تقلب در عسل به اين ترتيب صورت مي گيرد که زنبور داران در اطراف لانه ي زنبور، مقداري شکر، شيره ي خرما ،  شيره ي انگور يا شيره ي ساير ميوه هاي شيرين را قرار مي دهند.

 

 

تقلب در ادويه ها :

 

تقلب در زعفران :

 

قيمت بالاي زعفران موجب شده که اين ماده مورد تقلب هاي زيادي قرار گيريد ، زعفران از پرچم گل هاي آن تهيه مي شود که معمولاً رنگ گرده هاي آن زرد ، قرمز ارغواني و قرمز نارنجي است . که به آن سادگي از پرچم جدا مي شود و اين ويژگي كمتر در ساير گياهان مشاهده مي شود . براي تقلب در زعفران پاره اي از متقلبين از پرچم گياه گلرنگ و گياهان مشابه استفاده مي کنند و آن را با زعفران مخلوط مي نمايند و پاره اي ديگر از آنها از ريشک هاي اطراف ذرت يا بلال استفاده کرده و آنرا با رنگ هاي مصنوعي متمايل به رنگ زعفران رنگ مي کنند . در اين تقلب چون ريشه بلال مستقيم است و پرچم زعفران انحنا دارد به تشخيص تقلب کمک مي کند .

در مورد پودر زعفران نيز از پودر گلرنگ استفاده مي شود ، و چون اين پودر تقريباً قرمز رنگ است آن را با گرده ذرت مخلوط مينمايند تا رنگ آن تعديل شود . ضمنا اين امکان وجود دارد که تکه هاي زعفران را روي شعله گاز بوتان قرار داده در اين حالت زعفران خالص رنگ بنفش ايجاد مي کند که مربوط به پتاسيم آن است گاهي ممکن است که رنگ نارنجي ايجاد کند اما در مورد زعفران تقلبي رنگ زرد آن ايجاد مي شود . نوع ديگر تقلب در زعفران با رنگ کردن ريشه هاي گوشت صورت مي گيرد .به این صورت که گوشتهای ارزانتر را آنقدر می پزند که به صورت ریشه ریشه،مانند تارهای زعفران درآید،سپس باکمی رنگ مصنوعی و اسانس با زعفران مخلوط کرده و به بازار عرضه می کنند.

 

 

تقلب در فلفل :

 

براي تقلب در فلفل از موادي مانند خاکه اره نرم ، نرم کرده پوست گردو و فندق ، ارد نخودچي ، نرم شده هسته خرما ، تفاله زيتون و مواد مشابه به عنوان پايه استفاده کرد و براي ايجاد تندي و رنگ و مزه ان را با پودر فلفل فرنگي يا خردل سياه مخلوط مي کنند .

در مواردي که خاکه اره اضافه شده باشد با آزمون ميکروسکوپي مي توان به تقلب پي برد ، براي شناسايي پوست گردو و هسته خرما و تفالة زيتون ، نحوه عمل به اين ترتيب است که ابتدا بايد معرف لازم براي اين آزمون ساخته شود ، اين معرف از مخلوطي از الکل 95_ 90 درجه ، اسيد فسفريک به نسبت مساوي و هر يک حدود 15 ميلي ليتر تهيه شده و به آن يک گرم مخلوط فلورو گلوسين اضافه مي شود ، 2 ميلي ليتر از معرف را روي يک شيشه ساعت ريخته و مقداري از فلفل مشکوک را روي آن مي ريزيم و کمي گرم مي کنيم در اين حالت سلولهاي ناخالصي هاي بالا به رنگ قرمز مشاهده مي شو ند .

-  براي تشخيص تفاله زيتون در فلفل ، مقداري آب و گليسيرين را به نسبت مساوي مخلوط کرده و مقداري از پودر فلفل مشکوک را به آن افزوده و به خوبي مخلوط مي نماييم در اين حالت تفاله زيتون ته نشين مي شود اما ذرات پودر فلفل روي سطح مايع قرار مي گيرد .

-  براي شناسا يي فلفل فرنگي که گاهي به عنوان تقلب به پودر فلفل اضافه مي شود ، مي توان مقداري حدود 5 گرم از پودر فلفل مشکوک را با حدود 10 ميلي متر الکل 90 درجه مخلوط کرده و مدت نيم ساعت به حال خود قرار داد ، بعد آن را صاف کرده و باقيمانده الکل را با دما تبخير نمود ، در اين صورت اگر فلفل فرنگي به فلفل اضافه شده باشد ، به رنگ مايل به قرمز ديده مي شود .

 

تقلب در خردل :

 

پودر خردل از نرم کردن دانه خردل سياه يا سفيد و يا مخلوط اين دو به دست مي آيد و گاهي آن را با آبغوره يا سرکه مخلوط کرده و خردل خميري به دست مي آورند . در مورد خردل ، متقلبين از نشاسته و آرد غلات استفاده مي کنند و براي ايجاد رنگ مورد نظر مقداري پودر زرد چوبه به آن اضافه مي کنند . براي تشخيص اين تقلب ازمون ميکروسکوپيک مناسب است با اين ازمون ذرات نشاسته اضافه شده به خوبي قابل تشخيص است .

 

تقلب در سرکه :                                                                                                                                            

نظر به اين که سرکه طبيعي به وﻴﮋه سرکه انگوري تا حدي گران قيمت است متقلبين براي تقلب در اين ماده و تهيه سرکه ارزان قيمت مقداري اسيد استيک تجارتي را با اب به نسبتي تهيه مي کنند که مقدار اسيد استيک ان معادل سرکه طبيعي باشد و براي ايجاد طعم ويژة سرکه ، از مواد سنتزي يا موادي مانند فلفل ، ريشه گياه بابونه ، فلفل رنگي و خردل استفاده مي نمايند .

گاهي نيز سرکه طبيعي با مقداري آب مخلوط مي کنند و براي تعديل وزن ويژه آن که با اين تقلب تغيير مي کند ، مقداري زاج يا استات دو سود به آن مي افزايند .

 

تقلب در آبليمو :                                                                                                                                     

يک نوع آبليمو ، آبليمو تقلبي به اين ترتيب تهيه مي شود که مقداري کاه زبر را با آب ولرم مخلوط کرده و مدتي به حال خود قرار     مي دهند که در اين صورت پس از مدت کوتاهي مايع زرد رنگي حاصل مي شود ، که آن را مدتي روي ليمو آب گرفته و كاه چرخ شده قرار داده و سپس پوست ليمو ها را جدا کرده و مقداري اسيد استيک يا جوهر ليمو به آن اضافه مي کنند ، در پاره اي از موارد تنها مقداري آب به ليموي آب گرفته و چرخ شده اضافه کرده و پس از مدتي مخلوط را به هم زده قسمت مايع را جدا کرده و مقداري جوهر ليمو به آن اضافه مي کنند .

 

تقلب در رب گوجه فرنگي :

 

در مواردي که رب گوجه فرنگي گران باشد متقلبين آن را با مقداري پودر کدوي پخته و له شده مخلوط مي کنند و همراه با رب گوجه فرنگي مي جوشانند .

همچنين در پارهاي ازموارد مقداري سيب زميني پخته و له شده به آن مي افزايند. بعلاوه پاره اي از متقلبين مقداري نشاسته به رب گوجه فرنگي اضافه مي کنند ، نشاسته مقداري از آب رب را جذب کرده و در نتيجه ، رب سفت و غليظ به نظر مي رسد .

 

 
 
 
تقلب در فرآورده های گوشتی :
 
 
انواع سوسیس و کالباس، همبرگر از فرآورده‌های گوشتی رایج در کشور هستند، شاید صنایع گوشت بیشترین امکان تقلب را در بین گروههای مختلف مواد غذایی داشته باشند زیرا که مواد اولیه پس از مخلوط شدن و یکنواخت شدن در ظاهر، قابل شناسایی نیستند. فلسفه تولید فرآورده‌های گوشتی در ابتدا این بوده که از مجموعه گوشت و ترکیبات دیگر، مثل آرد و شیرخشک و سویا و... محصولی به وجود بیاید که علاوه بر انرژی زیادی که برای انجام فعالیت‌های روزمره به وجود می‌آورد، قیمت تمام شده کمتری نسبت به گوشت خالص و در کنار همه اینها، طعم و مزه دلخواهی داشته باشد. تفاوت اصلی در کیفیت و قیمتفرآورده‌های گوشتی در میزان گوشت استفاده شده دراین محصولات و در مرحله بعدی نوع گوشت از نظر تقسیم بندی است، بنابراین اول تقلب می‌تواند استفاده بیشتر از محصولات ارزانتر مثل آرد و سویا و... باشد
 
1- تقلب در گوشت قرمز:
گوشت و بیشتر فرآورده های آن گران قیمت هستند و امکان تقلب در آنها زیاد است. از جمله تقلب هایی که در فرآورده های گوشتی انجام می شود، می توان به موارد زیر اشاره نمود:

- افزودن مواد ازته ی غیر پروتئینی به نحوی که در آزمون های کنترل، مقدار ازت بالاتر به نظر برسد.
- افزودن پودر استخوان به فرآورده های گوشتی مانند سوسیس و کالباس
- مخلوط کردن گوشت با گوشت حیوانات ارزان قیمت
- افزودن پودر خون به همبرگر و سوسیس و کالبالس
- رعایت نکردن فرمول و استاندارد فرآورده های گوشتی و افزودن مقادیر زیاد مواد پر کننده
- افزودن نیتریت و نیترات به مقدار بیش از حد، برای بهبود رنگ و جلوگیری از رشد میکروارگانیسم ها در موارد آلودگی شدید.

2- تقلب در ماهی:

برخی از افراد سود جو شُش ماهی های فاسد و مانده را با مرکورکوروم   (MERCUROCHROME)یا خون حیوانات رنگ نموده و به نام ماهی تازه به فروش می رسانند.
 

3- تقلب در مرغ:

تعدادی از فروشندگان، مرغ کشته را در آب می اندازند تا مقداری آب به خود گرفته و سنگین تر شود.
 
ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
درباره ما
Profile Pic
وب سایت دانشجویان شیمی دانشگاه پیام نور قم زیر نظر انجمن علمی تخصصی شیمی تاسیس:1386 www.csq.ir@gmail.com
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آمار سایت
  • کل مطالب : 461
  • کل نظرات : 1150
  • افراد آنلاین : 6
  • تعداد اعضا : 8542
  • آی پی امروز : 412
  • آی پی دیروز : 328
  • بازدید امروز : 1,240
  • باردید دیروز : 1,240
  • گوگل امروز : 9
  • گوگل دیروز : 23
  • بازدید هفته : 10,273
  • بازدید ماه : 26,663
  • بازدید سال : 166,352
  • بازدید کلی : 5,498,341